Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:

Σοφία Άιζενμπαχ, Αντώνης Κωστόπουλος, Τάνια Μάνεση, Σχολική χρονιά: 2018-2019, Neue Schule Athen

24 Μαρτίου 2019

Γνωρίζοντας τη γεωγραφική θέση του Πόντου: προσέγγιση βασικών εννοιών στα γερμανικά

Στην πρώτη φάση του προγράμματος (διερεύνηση πρότερων γνώσεων και εμπειριών των μαθητών) συγκαταλέγεται και η γνωριμία του γεωγραφικού πλαισίου, στο οποίο "τοποθετούνται" οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν.  Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιήθηκε η παρουσίαση της συναδέλφου Σοφίας Άιζενμπαχ, που θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί, για την προσέγγιση των βασικών εννοιών στα γερμανικά.

https://drive.google.com/file/d/1aNR4jkrcI_gkNdvm8RLJFhv7gG4DxGlW/view?usp=sharing

Διδακτική αξιοποίηση ενός ποντιακού τραγουδιού ("Η Τρυγόνα") στα γερμανικά

Στο πλαίσιο της διδακτικής προσέγγισης CRADLE, έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί διδακτικά το ποντιακό τραγούδι "Η τρυγόνα", προσεγγίζοντας το κεντρικό πρόσωπο του τραγουδιού, την Τρυγόνα, και τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα με λεξιλόγιο στα γερμανικά.
Η επιμέλεια της παρουσίασης είναι της συναδέλφου Σοφίας Άιζενμπαχ. Βρείτε την παρουσίαση στον σύνδεσμο:


Διδακτική αξιοποίηση ενός ποντιακού τραγουδιού: "Η τρυγόνα"

Θέλοντας να αξιοποιήσουμε διδακτικά την ποντιακή μουσική, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το σκωπτικό ποντιακό τραγούδι "Η τρυγόνα". 
Το τραγούδι μπορείτε να το βρείτε στον σύνδεσμο:
Στην πρώτη φάση επεξεργαστήκαμε το νόημα του τραγουδιού (από μετάφραση) και ακολούθως αποδώσαμε εικαστικά το κεντρικό πρόσωπο του τραγουδιού, την Τρυγόνα, σε φύλλο εργασίας που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Φύλλο εργασίας και ενδεικτική εργασία μαθητή:


Φτιάχνοντας "γλυπτά" από αλουμινόχαρτο (Γ2)

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία", αποφασίσαμε να φτιάξουμε ατομικά γλυπτά με αλουμινόχαρτο. 

Έχοντας "υιοθετήσει" το μνημείο μας στην πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ2, εξέφρασαν την επιθυμία να φτιάξουν ένα δικό τους ατομικό γλυπτό. Επικράτησε η γνώμη του να φτιάξουμε ένα γλυπτό από αλουμινόχαρτο, δίνοντάς του διάφορα σχήματα.

Ακολουθεί φωτογραφικό στιγμιότυπο:

Φτιάχνοντας τα "γλυπτά" των ονομάτων μας (Γ1)

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία", αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα γλυπτό με τα ονόματά μας. Έχοντας "υιοθετήσει" το μνημείο μας στην πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1, εξέφρασαν την επιθυμία να φτιάξουν ένα δικό τους ατομικό γλυπτό. Επικράτησε η γνώμη του να φτιάξουμε ένα γλυπτό με τα γράμματα του ονόματός μας.

Ακολουθούν τα σχετικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:


Φτιάχνοντας το γλυπτό των "κειμηλίων" μας (Σαββατοκύριακο χωρίς τσάντα)

Στο πλαίσιο του θεσμού "Σαββατοκύριακο χωρίς τσάντα", σκεφτήκαμε να φέρουμε αγαπημένα μας αντικείμενα, με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους μαθητές μας, να τα παρουσιάσουμε στην τάξη και στη συνέχεια να επιχειρήσουμε να συνθέσουμε το ομαδικό γλυπτό των "κειμηλίων" μας, με αφορμή το πρόγραμμα "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" και το μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού που έχουμε "υιοθετήσει". 
Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από το "γλυπτό της τάξης", το γλυπτό των αγαπημένων μας αντικειμένων.

Φτιάχνοντας ένα γλυπτό τάξης με αγαπημένα μας αντικείμενα:
φωτογραφικά στιγμιότυπα της δράσης



Ποντιακός Πολιτισμός: παρουσιάσεις στο πλαίσιο του θεσμού "Σαββατοκύριακο χωρίς τσάντα" (Cradle Project, step 1)

Στο πλαίσιο της διερεύνησης πρότερων γνώσεων σχετικά με τον Ποντιακό Πολιτισμό και αξιοποιώντας τον θεσμό "Σαββατοκύριακο χωρίς τσάντα", οι μαθητές της Γ' τάξης, έφτιαξαν παρουσιάσεις με θέμα της επιλογής τους σχετικά με τον Ποντιακό Πολιτισμό, τις οποίες προετοίμασαν και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους στην τάξη.
Χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα των παρουσιάσεων ακολουθούν μαζί με ένα βίντεο (θα το βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί) και το οποίο αξιοποιήθηκε για την παράλληλη φετινή συμμετοχή μας στο πρόγραμμα e-twinning Folk Tales@STEM.CLIL.





Βρείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Ποντιακός πολιτισμός και παράδοση: λαϊκοί ποντιακοί μύθοι ("Αυτό που ο Θεός γράφει, δεν ξεγράφεται")

Επιχειρώντας να εισάγουμε και να αξιοποιήσουμε διδακτικά λαϊκούς μύθους από την Ποντιακή Παράδοση, επεξεργαστήκαμε τον μύθο "Αυτό που ο Θεός γράφει, δεν ξεγράφεται". Για να είναι πιο ευχάριστη η επεξεργασία του μύθου και πιο εύληπτα τα μηνύματα, ο μύθος εικονογραφήθηκε ψηφιακά και μπορείτε να τον βρείτε στον σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1yL1zc1hgad2eHHhQPbZU-CJr7Mije2hr/view?usp=sharing


Συζήτηση για το τι μας άρεσε και τι δε μας άρεσε καθώς και σχετικά με τα κωμικότερα σημεία του μύθου, ακολούθησε την παρουσίαση.


Ποντιακός πολιτισμός και παράδοση: λαϊκοί ποντιακοί μύθοι (Ο Σάββας, η κλώσα και ο αετός)

Επιχειρώντας να εισάγουμε και να αξιοποιήσουμε διδακτικά λαϊκούς μύθους από την Ποντιακή Παράδοση, επεξεργαστήκαμε τον μύθο "Ο Σάββας, η κλώσα και ο αετός". Για να είναι πιο ευχάριστη η επεξεργασία του μύθου και πιο εύληπτα τα μηνύματα, ο μύθος εικονογραφήθηκε ψηφιακά και μπορείτε να τον βρείτε στον σύνδεσμο:

Στη συνέχεια, τα παιδιά στο πλαίσιο δραστηριότητας δημιουργικής γραφής κατέγραψαν σε φύλλο εργασίας τι θα άλλαζαν στον μύθο και απέδωσαν εικαστικά την αγαπημένη τους σκηνή από τον μύθο.

Φύλλο εργασίας για τον μύθο και ενδεικτική εργασία μαθητή:


Διδακτική αξιοποίηση του βιβλίου "Ο Ραφτάκος των Λέξεων" του Αντώνη Παπαθεοδούλου

Επιχειρώντας να εισάγουμε και να αξιοποιήσουμε διδακτικά βιβλία σχετικά με το πρόγραμμα "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" σε έναν δυναμικό συνδυασμό με το πρόγραμμα "Ποντιακός Ελληνισμός", επεξεργαστήκαμε το βιβλίο "Ο Ραφτάκος των Λέξεων" του Αντώνη Παπαθεοδούλου.


Στη συνέχεια ομαδικής κατασκευής που επιχείρησε να ενσωματώσει τη δεύτερη ξένη γλώσσα (γερμανικά) στο πλαίσιο της διδακτικής προσέγγισης CLIL (που αποτελεί βασικό άξονα και της προσέγγισης CRADLE), καταγράψαμε λέξεις που εκφράζουν απώλεια και λέξεις ελπίδας στην αριστερή πλευρά και δεξιά πλευρά ενός πανωφοριού αντίστοιχα, το οποίο τα παιδιά πρότειναν να "φορέσουμε" στον Πόντιο Αγωνιστή του αγάλματός "μας", για να τον συντροφεύει στη νέα του πατρίδα.
Μερικές από τις λέξεις γράφτηκαν από τα παιδιά στη γερμανική γλώσσα.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ομαδική κατασκευή:




Διδακτική αξιοποίηση του βιβλίου "Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο" του Αντώνη Παπαθεοδούλου

Επιχειρώντας να εισάγουμε και να αξιοποιήσουμε διδακτικά βιβλία σχετικά με το πρόγραμμα "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" σε έναν δυναμικό συνδυασμό με το πρόγραμμα "Ποντιακός Ελληνισμός", επεξεργαστήκαμε το βιβλίο "Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο" του Αντώνη Παπαθεοδούλου.


Στη συνέχεια, συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας, στο οποίο οι μαθητές θα έπρεπε να επιλέξουν πού θα τοποθετούσαν το δικό "μας" μνημείο στην πόλη που περιγράφει στο βιβλίο του ο συγγραφέας και να κάνουν μια συνοπτική περιγραφή των ιδιαιτεροτήτων της συγκεκριμένης πόλης.



Ακολουθεί το φύλλο εργασίας και ένα ενδεικτικό παράδειγμα εργασίας μαθητή:

Διδακτική αξιοποίηση του βιβλίου "Πλανόδιο Πάρκο" του Αντώνη Παπαθεοδούλου

Επιχειρώντας να εισάγουμε και να αξιοποιήσουμε διδακτικά βιβλία σχετικά με το πρόγραμμα "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" σε έναν δυναμικό συνδυασμό με το πρόγραμμα "Ποντιακός Ελληνισμός", επεξεργαστήκαμε το βιβλίο "Πλανόδιο Πάρκο" του Αντώνη Παπαθεοδούλου.

Στη συνέχεια, συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας, στο οποίο οι μαθητές θα έπρεπε να επιλέξουν πού θα τοποθετούσαν το δικό τους "πλανόδιο" άγαλμα στο Πλανόδιο Πάρκο της ιστορίας του βιβλίου.
Ακολουθεί το φύλλο εργασίας και ένα ενδεικτικό παράδειγμα εργασίας μαθητή:


Καταγράφοντας παρατηρήσεις βλέποντας περίοπτα ένα μνημείο: φύλλο εργασίας

Στο πλαίσιο της γνωριμίας με το μνημείο που "υιοθετήσαμε" και μετά την παρουσίαση διαφανειών που είδαμε με χαρακτηριστικά φωτογραφικά (περίοπτα) στιγμιότυπα, οι μαθητές κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους σε φύλλο εργασίας ανοικτού τύπου.
Βρείτε την παρουσίαση, από την οποία προέκυψαν οι καταγραφές σε προηγούμενη ανάρτηση στον σύνδεσμο:
https://cradleprojectpontos.blogspot.com/2019/03/blog-post_52.html

Φύλλο εργασίας καταγραφής παρατηρήσεων:



Γράφοντας "χαϊκού" με αφορμή μνημεία Ποντιακού Ελληνισμού

Στην προσπάθεια αξιοποίησης μιας ιδέας δημιουργικής γραφής των μαθητών στο πλαίσιο του δεύτερου σταδίου της προσέγγισης Cradle (idea generation and designing), (παράλληλα και με την επεξεργασία της αντίστοιχης ενότητας από το Τετράδιο Εργασιών Γλώσσας της Γ' τάξης) γράψαμε σε ομάδες χαϊκού, τα οποία τοποθετήσαμε ως "αποφθέγματα" στα βάθρα μνημείων Ποντιακού Ελληνισμού.
Ακολουθούν παραδείγματα των χαϊκού που οι μαθητές έφτιαξαν και ενδεικτικά φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Πολλοί νεκροί,
πολλά καμμένα σπίτια.
"Δικαιοσύνη!"

Χιλιάδες άστρα,
χιλιάδες οι Πόντιοι
που ψάχνουν σπίτι.

Πολλά συντρίμμια,
πλησιάζουν οι Τούρκοι.
Φόβος τριγυρνά!

Λύρα που κρατά,
τους κακούς τους χαιρετά.
Και τους λέει "γεια!".

Μωρό και μάνα.
Ειρήνη θέλουν να έχουν.
Μα δεν την έχουν...

Μάνα που κλαίει.
Κρατάει νεκρό παιδί.
Κι ο μπαμπάς θρηνεί!

Πέθανε παιδί.
Και η μάνα του θρηνεί.
Και προσεύχεται.

Παίξε μας λύρα.
Και τραγούδα μας λίγο.
"Μεγάλη που'ναι!"

Μαμά με παιδί,
πόλεμος ξεκίνησε.
Άνθρωποι νεκροί.

Μητέρα φτωχιά,
κρατάει νεκρό παιδί.
Και κλαίνε πολύ.

Πόντιοι φτωχοί,
με καλάθι στο χέρι.
Ψάχνουν για τροφή.

Νεκρό παιδάκι.
Ο μπαμπάς έχει χαθεί.
Κι η μαμά θρηνεί.

Κόσμος χάθηκε.
Χάνεται η ειρήνη.
Ήρθε το τέλος!

Μεγάλος τοίχος,
μπροστά από τους Τουρκους.
"Επανάσταση!"

Τρεις οι Πόντιοι,
στέκονται ακίνητοι.
Και βλέπουν Τούρκους.





Καταγράφοντας παρατηρήσεις για ένα μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Ποντιακός Ελληνισμός" αλλά και του προγράμματος "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία", αποφασίσαμε να "υιοθετήσουμε" το μνημείο Ποντίων Αγωνιστών στην πλατεία Σουρμένων, στο Ελληνικό. Μετά την παρακολούθηση της σχετικής παρουσίασης, που μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί (με φωτογραφικά στιγμιότυπα περίοπτης αποτύπωσης του μνημείου), διαμορφώθηκε ένα βίντεο με τις βασικές παρατηρήσεις των μαθητών.
Βρείτε την παρουσίαση στον σύνδεσμο:


Στη συνέχεια, από τις παρατηρήσεις των μαθητών διαμορφώνεται το βίντεο που θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί, με αξιοποίηση του online "εργαλείου" της www.biteble.com.
Βρείτε το βίντεο στον σύνδεσμο:



Καταγράφοντας ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε μνημεία Ποντιακού Ελληνισμού: δημιουργία βίντεο

Σε συνέχεια προηγούμενης δράσης (τη σχετική ανάρτηση μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
προτείνεται η δημιουργία ενός βίντεο, όπου καταγράφονται οι συγκρίσεις μνημείων που έκαναν οι μαθητές στο προηγούμενο στάδιο της δράσης.

Μπορείτε να βρείτε το βίντεο στον σύνδεσμο:


23 Μαρτίου 2019

Συγκρίνοντας μνημεία Ποντιακού Ελληνισμού: παρουσίαση διαφανειών

Στο δεύτερο στάδιο της μεθοδολογίας CRADLE, αξιοποιήθηκε μία από τις ιδέες των μαθητών: να δούμε και άλλα μνημεία Ποντιακού Ελληνισμού. Η αρχική τους υπόθεση ήταν ότι όλα τα μνημεία θα αναπαριστούσαν Πόντιους, υπόθεση που καταρρίφθηκε μετά την παρουσίαση διαφανειών που θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί. 


https://drive.google.com/file/d/1FqSkfYSmZgRNzN3jPrRounulyA1YDrL6/view?usp=sharing

Σε επόμενη φάση, σε ομάδες εργασίας, οι μαθητές κλήθηκαν να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους, να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των μνημείων και να τις τοποθετήσουν σε ένα διάγραμμα Venn.


17 Μαρτίου 2019

Καταγράφοντας παρατηρήσεις και συναισθήματα για το μνημείο που "υιοθετήσαμε"

Η φάση που ακολούθησε τη γνωριμία με το μνημείο, αφορούσε στην καταγραφή των παρατηρήσεων και συναισθημάτων των μαθητών σχετικά με αυτό.
Για τον σκοπό αυτό διαμορφώθηκε φύλλο εργασίας καταγραφής παρατηρήσεων:





Απόφαση για την "υιοθεσία" μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού (Cradle Project: step 2)

Μετά την προσέγγιση και διευκρίνιση των αρχικών εννοιών σχετικά με το υπό διαπραγμάτευση θέμα του σχεδίου εργασίας, ακολουθεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογία CRADLE, η διαδικασία παραγωγής ιδεών και γενικότερου σχεδιασμού του project από τους μαθητές. Μία διαδικασία που προϋποθέτει μεταξύ άλλων ομαδοσυνεργατική προσέγγιση της διδασκαλίας, κινητοποίηση της κριτικής σκέψης των μαθητών, ανάπτυξη επιχειρηματολογίας και στόχευση προς επιλογή μιας από κοινού απόφασης.

Στο στάδιο αυτό οι μαθητές της Γ' τάξης κλήθηκαν να επιλέξουν ένα μνημείο, για να "υιοθετήσουμε", να γνωρίσουμε καλύτερα και να προσεγγίσουμε, υλοποιώντας περαιτέρω διαθεματικές δραστηριότητες.

Για την απόφαση των μαθητών λήφθηκαν υπόψη κυρίως οι εξής παράγοντες: α. η (φυσική) απόσταση του μνημείου από τη σχολική μονάδα, καθώς θα έπρεπε να είναι ένα μνημείο σε περιοχή σχετικά γειτονική με το σχολείο, β. το ενδιαφέρον των μαθητών να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το μνημείο και την ιστορία, με την οποία είναι συνδεδεμένο. Προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησε ιδιαίτερα η εισαγωγή στο θέμα "Έλληνες του Πόντου"  και "Ιστορία του Πόντου", η αρχική προσέγγιση του οποίου είχε γίνει στην πρώτη φάση του σχεδίου εργασίας. 

Ομόφωνη ήταν η απόφαση των παιδιών το μνημείο να είναι μνημείο Ποντίων. Στην τελική απόφαση για το συγκεκριμένο μνημείο (στην Πλατεία Σουρμένων, στο Ελληνικό) ιδιαίτερη βαρύτητα είχε το γεγονός ότι στην ίδια πλατεία βρίσκεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο η Γ' τάξη θα επισκεφτεί κατά το γ' τρίμηνο του σχολικού έτους.

Για την αρχική γνωριμία με το άγαλμα και εφόσον η επιτόπια επίσκεψη έχει οριστεί για επόμενη χρονική στιγμή, αξιοποιήθηκε παρουσίαση διαφανειών με φωτογραφικά στιγμιότυπα (περίοπτη προσέγγιση του αγάλματος) του μνημείου.

Την παρουσίαση με το φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
Ενδεικτικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Πίνακες αναφοράς με τα ονόματα γνωστών γλυπτών


Στο πλαίσιο της "υιοθεσίας" του μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού, οι μαθητές της Γ' τάξης παρακολούθησαν το βίντεο που ακολουθεί και στη συνέχεια τους συνοδευτικούς πίνακες αναφοράς με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες.


(προτείνονται ως υποστηρικτικό/συνοδευτικό υλικό για αυτό το βίντεο) 


Διδακτική αξιοποίηση Οδηγού Εκπαιδευτικών για την προσέγγιση αρχικών εννοιών για το πρόγραμμα "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία"

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" αξιοποιήθηκε ο Οδηγός Εκπαιδευτικού και συγκεκριμένα οι προτάσεις (ερωτηματολόγιο) για την προσέγγιση των κεντρικών εννοιών του προγράμματος. Για τον σκοπό αυτό και προκειμένου οι μαθητές της Γ' τάξης να μεταβούν στην "υιοθεσία" του μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού στην περιοχή του Ελληνικού, κρίθηκε απαραίτητη η επεξεργασία φύλλων εργασίας για την καταγραφή των εισαγωγικών αυτών εννοιών.

Φύλλα εργασίας για την προσέγγιση των βασικών εννοιών του προγράμματος "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία":


Γνωρίζοντας τη γεωγραφική θέση του Πόντου: διαμόρφωση χαρτών

Στην πρώτη φάση του προγράμματος (διερεύνηση πρότερων γνώσεων και εμπειριών των μαθητών) συγκαταλέγεται και η γνωριμία του γεωγραφικού πλαισίου, στο οποίο "τοποθετούνται" οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν.
Για την καλύτερη κατανόηση της "γεωγραφίας" του Πόντου αξιοποιήθηκαν οι ακόλουθοι χάρτες, τους οποίους οι μαθητές κλήθηκαν να συμπληρώσουν κυρίως με τις χώρες που αποτελούσαν τα φυσικά σύνορα του Πόντου.

Φύλλα εργασίας διδακτικής αξιοποίησης στο πλαίσιο του μαθήματος "Μελέτη Περιβάλλοντος & Γεωγραφία": τα παιδιά παρατηρούν τα ονόματα των χωρών, συμπληρώνουν τα πλαίσια και χρωματίζουν τα σύνορα του Πόντου.



Διερεύνηση πρότερων γνώσεων και εμπειριών (Cradle Project: step 1)

Το πρώτο στάδιο της μεθοδολογίας Cradle (ανίχνευση πρότερων εμπειριών και γνώσεων) στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" & "Ποντιακός Ελληνισμός" ανέδειξε ότι οι μαθητές της Γ' τάξης διέθεταν ελάχιστες γνώσεις σχετικά με την τέχνη της Γλυπτικής και τα αγάλματα και σχεδόν μηδενικές αναφορικά με την ιστορία του Πόντου και τη Γενοκτονία του Πόντου.

Ως δράση αφόρμησης του προγράμματος επιλέχθηκε το βίντεο "Η ιστορία του Πόντου" σε αφήγηση του Κώστα Γαβρά, το οποίο συνδυάστηκε διαθεματικά με το μάθημα της Ιστορίας και την ενότητα "Αργοναυτική Εκστρατεία".

https://www.youtube.com/watch?v=puwIWcNX50c

Επειδή πολλές από τις έννοιες που αναφέρονται στο βίντεο ήταν δυσνόητες ή άγνωστες για τα παιδιά, κρίθηκε αναγκαία η επεξεργασία εποπτικού υλικού και συνοδευτικών φύλλων εργασίας (κλειστού τύπου), τα οποία συμπληρώθηκαν μετά την παρακολούθηση του βίντεο (και θα αποτελέσουν μέρος ενός booklet σε μορφή lapbook, που θα διαμορφωθεί για κάθε μαθητή μετά το πέρας του προγράμματος "Ποντιακός Ελληνισμός").



Ακολουθεί το εποπτικό υλικό και τα φύλλα διδακτικής αξιοποίησης του βίντεο: